En ny graviditetsuge, tanker og endelig weekend

Må man godt sige højt, at man glæder sig til at føde?

Vi kvinder har en tendens til, at fortælle højt om vores hårde, svære eller forfærdelige oplevelser. Det ligger meget naturligt til os, og jeg gør det også selv. Stort som småt. Fx hører man tit om sine kollegaers helt elendige mandag morgen, hvorimod man ikke så ofte høre om de gode morgener der bare kører på skinner. Vi er ikke så gode til at prale og tale os selv højere og sejere. Det er ærgerligt, især når det handler om fødsler. Og det gør det i dag. For jeg vil så gerne sende gode fødselsvibes ud til alle I seje kvinder derude, som står overfor en fødsel, ligesom mig selv.

Min veninde, som er gravid, har flere gange sagt til mig: “Du er den eneste jeg kender, der har haft en god fødsel:” Hun glæder sig ikke sønderligt til sin kommende fødsel, fordi hun har hørt så mange historier, om hårde og i nogle tilfælde traumatiske fødsler. Det gør mig ked af det, både fordi at jeg synes det er synd for de kvinder, der har haft decideret dårlige oplevelser med at føde et barn, men også fordi der er så meget fokus på de hårde/dårlige/svære/vanskelige (indsæt selv et passende ord) fødsler, fremfor en god blanding.  

Ofte har jeg siddet i forsamlinger med flere kvinder der har født, hvor det store samtale emne har været den ene dårlige fødsel efter den anden. Her har jeg følt, at der ikke har været plads til at dele mine gode fødsler – for hvem gider at høre om noget der har været forholdsvis let, smertefrit og ligefrem en god oplevelse? Det er der ikke særlig mange, der vil. Og igen, jeg tror egentlig det ligger meget naturligt til os som mennesker, så der er ikke fordi jeg surmuler over det.  

Haha, jeg elsker mit udtryk på det her billede. Utålmodig, venter på den næste ve og på, at badekarret bliver fyldt op!

Om 5 måneder skal jeg føde mit tredje barn, og jeg glæder mig! Helt oprigtigt og ærligt. Mine to foregående fødsler har været fantastiske. Det har været to ovenud gode oplevelser, hvor jeg har følt mig så sej, ovenpå og helt enormt stærk. Jeg har i begge situationer stolet så meget på min krop. Så jeg glæder mig, til at være i den situation igen, presse min krop til det maksimale, føle mig tryg i jordemoderens hænder, og føle mig tryg i, at jeg har prøvet det før, og at min krop ved, hvad den skal. Det er, i min optik, ekstremt livsbekræftende at føde et barn, og ja, jeg har været møghamrende heldig med mine forløb. Det ved jeg, og det er også derfor jeg kan sige som jeg gør. 

Det her er på ingen måde en løftet pegefinger til jer, der har gennemgået en svær fødsel, for jeg ved, hvor hvilke komplikationer der kan komme i vejen, og at nogle ting er man bare ikke selv herre over. Jeg kunne aldrig drømme om, at være dommer i noget som er så indivuduelt og hvor det er svært, at gøre til eller fra. Jeg har bare haft brug for at bruge mit talerør til at fortælle, at fødsler også kan være så meget andet, for det har de været for mig – og flere jeg kender, heldigvis! For jeg synes det er synd, hvis der går så mange kvinder derude, som enten har født eller skal føde, som tror det værste og ligefrem frygter deres kommende fødsel. Det kan være en hård og svær oplevelse, det kan være en utrolig langtrukken oplevelse, men det kan også være en vildt fed oplevelse – eller en blanding af det hele.

Har I samme opfattelse som mig, omkring at der er mere fokus på de ‘dårlige’ fødsler frem for de ‘bedre’? Jeg vil meget gerne høre jeres tanker om jeres fødsler – både hvis de er gode eller mindre gode. Jeg er en sucker for fødslesberetninger, og jeg glæder mig til at skrive min næste. Kunne I have lyst til at læse mine fødselsberetninger med Vega og Sylvester?

Tak, fordi I læser med!

]]>

20 kommentarer

 • Emilie

  Hej Katrine, du rammer fuldstændig plet. Det var præcis samme tanker jeg havde, da jeg havde født. For jeg havde nemlig den bedste fødsel! Og den var der bare ikke rigtig plads til. Så jeg er helt med på hvad du mener. Jeg er så stolt af min fødsel og jeg glæder mig sådan til min næste fødsel (er dog ikke gravid). Jeg fødte hjemme og fødte i et fødekar. Det var en fantastisk oplevelse ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dr. OG

  Kære EK.
  Ja for Søren. sådan er det med mange ting. Fx også spiralopsætning – der er ingen underholdning i de smertefri opsætninger som trods alt er flest 😉
  Tag det fra en insider – de fleste fødselsforløb er ikke Drama og elendighed selvom det er dét man hører om. Men folk gider ikke høre om min smertefrie fødsel og tror jeg er gak. Der er mere drama i at fortælle om komplikationerne. Og lige præcis det, vil jeg gerne have frem: Man kan godt og må meget gerne være stolt og empowereD efter en svær fødsel også. Så hører vi en svær fødsel. Så ros. Og spørg om kvinden bag ikke føler sig sej – for det Burde hun! Glæd dig – og vid, at tredje fødsel er kendt som drillefødslen 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • J

  Hej emma 🙂
  tak fordi du deler Dettte iNdlæg. jeG er selv gravid med mit første barn – og det er dejligt at høre om alle de gode oplevelser!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • emmakathrine

   Det var så lidt! Dejligt at du kan bruge det. Held og lykke med din fødsel 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melissa

  Det er fedt du tager emnet op. Da jeg fødte min datter var det en lang fødsel, og ja der kom store komplikationer, men jeg husker det som en god oplevelse for jeg havde en god Kæreste ved min side som kunne joke med mig undervejs og jeG fIk hørt hele Queens greAtest hits (min datter blev fØdt til nummer 26, bohemian rhapsodY)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • emmakathrine

   Hvor er det bare fedt, at du har haft en god oplevelse trods en lang, kompliceret fødsel! Det er også det jeg mener, at den behøver jo ikke kun at være kort og ‘nem’, men at det også har helt vildt meget at gøre med ens mindset. Sejt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  TAK ❤️ Jeg er også gravid, men for første gang, og det er Guld værd at høre, at det faktisk kan være fedt.
  … Og ja-tak til at læse dIne tidligere fødselSBeRetninger!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • emmakathrine

   Det kan det, kan du tro! Håber du får en dejlig oplevelse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja W.

  Jeg vil MEGA gerne høre Om dine positive fødsler. De mange skrækhisTorier gør, at jeg er meget nervøs for tanken om, en dag at skulle føde. Det er virkelig befriende og opløftende at høre, at en fødSel ikke nØdvendigvis er en negativ oplevelse. Tak for det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • emmakathrine

   Fedt! Dejligt at høre. Jeg skal nok få postet dem her i løbet af ugen :-*

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Mega ja til fødselsbeRetninger! Jeg elsker at læse sådan nogle

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Jeg syNes Virkelig, at det er et godt emne du Tager op. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal føle. Jeg Fødte min datter for lidt over fire måneder siden, som desværre var en meget lang og hård proces, som har givet mig et traume. Jeg havde læst utroligt meget om fødsler inden Og øvet meget vejrtrækning. Desværre Oplevede jeg ikke en krop, der ville føde. Nok pga. Meget lang Igangsættelse. Og det har gjort, at jeg fAktisk godt kan føle mig snydt for “den gode fødsel”, og det er en stor sorg for mig. Så jeg syNes, at det kan være hårdt at høre om de gode fødsleR, og samtidigt giver det mig et håb om, at det Også kan ske for mig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • emmakathrine

   Tak, det er jeg glad for! Jeg er ked af at høre, at du har haft så dårlig en oplevelse, og jeg håber, at din næste fødsel kan rette op på dine tanker omkring fødsler :-*

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sine

  JEG ER SÅ MEGET MED DIG PÅ DET HER EMMA! Jeg havde også en ukompliceret og god første fødsel. Og jeg glæder mig så meget til næste gang. Det gjorde da ondt på en måde jeg aldrig har prøvet før – men jeg følte mig stærk og sej som jeg aldrig har gjort før. Jeg havdE helfigvis en god veninde der fortalte om hendes gode fødSel og jeg er sikker på det også bidragdede til min gode oplevelse. Så lad os sprede budskabet Om at “at føde er det vildEste”!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • emmakathrine

   Lige præcis! Det er virkelig en fed oplevelse, og dejligt at din veninde havde sat gode tanker igang hos dig inden. Jeg synes også budskabet skal spredes og tales højt om, og alle de kommentarer til mit indlæg beviser også bare, at I er mange derude, som har haft gode oplevelser :-*

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • tina

  Jeg Synes også der er meget fokus på hvor frygteligt det er! Og ja, det gør herre ondt at have veer og at føde. men jeg har ved begge mine fødsler følt, at min krop har haft helt styr på hvad der skulle ske, hvilket har gjort at jeg har været enorm tryg i det hele. jeg bliver faktisk helt høj af at føde, og er grøn af misundelse over at du skal føde dit tredje barn – jeg håber det bliver mig selv om et års tid 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • emmakathrine

   Det gør ondt, ja! Men den følelse har jeg også stået med, og det er bare fedt! Håber, at du får muligheden igen 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg har samme oplevelse som dig – Det er kun de dårlige oplevelser man hører om. Jeg havde en fantastisk fØdsel med min første Og har hele tiden sagt at jeg glæder mig vanvittigt til at Prøve igen! 🙂 og har Snakket højT om min fødsel til alle mine veninder fordi det er så vigtigt at de Gode oplevelser kommer frem! Nu venter vi tvillinger til April og Jeg leder efter fØdselsberetninger omkring tvillinger fordi jeg har samme oplevelse igen – man hØre kun at de er alt for tidlig fØdt og kommet ved akut kejsersnit. Btw så elsker jeg at følge med i dit ærlige univers 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • o

   CAMilla, jeG ved ikke om det har interesse, men prøv at tjekke Mette Maries blog 🙂
   https://mettemarieleilange.dk/2014/03/sa-blev-man-mor-til-to/

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • emmakathrine

   Hvor er det dejligt at høre! Og fedt, at du taler højt om din gode fødsel, det skal vi huske. Jeg er vildt misundelig over, at du skal have tvillinger, det må være fantastisk. Tjek Mette Maries fødselsberetning ud, hun havde vist en god fødsel med sine tvillinger.

   TAK, det sætter jeg stor pris på <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En ny graviditetsuge, tanker og endelig weekend