Graviditetstræt søndag

Noter til mig selv om moderskabet

DSC_0684Selvom jeg er mor og selv synes at jeg har rimeligt godt styr på den del, så er der alligevel nogle ting jeg lige vil huske mig selv på, nu når jeg skal igennem hele det her spædbarnsræs en gang til. For det er, efter min mening, uden tvivl den sværeste og mest komplicerede del, da man skal lære sin lille baby at kende og finde ud af, hvad han/hun er for en. Det kan jo være, at nogle af jer førstegangsfødende kan bruge mine skriblerier til noget.

– ‘Rytme’ er et ord fanden har skabt, når det handler om spædbørn, og jeg kan huske, at jeg støttede mig meget op af det der med, at når Vega blev omkring 6 uger, så havde hun ‘rytme’. Gu havde hun ej, og jeg anede ikke selv hvad jeg skulle gøre for at ændre på det. Måske ved jeg mere den dag i dag, måske ikke. I hvert fald vil jeg sørge for at få en god og stabil rytme med amning/flaske fra start. Selvom det kan lyde lidt hårdt, så vil jeg ikke lade min baby ligge og halvspise/hyggesutte i flere timer. Den fejl lavede jeg med Vega, og jeg endte med at have et halvmæt barn der ikke gad og sove, fordi hun ikke var mæt nok, men heller aldrig blev ‘propmæt’, fordi hun kun småspiste. Det blev en ond ring, og jeg endte nogle gange med at sidde og amme hende i 2,5 time, fordi hun blev ved med at spise, falde i søvn, vågne og spise igen. Det nægter jeg, at gøre den her gang. Det er opslidende for både mor og barn, så jeg vil virkelig prøve på at spise ham af og så lukke for hanen, hvis det kan lade sig gøre.

– Helse her og helse der. Man kan næsten ikke få for meget helse, når man skal have en baby. Helse = pissedyrt, og det hænger altså ikke sammen herhjemme. Fx læste jeg meget om, at babys dyne skulle have en helt bestemt bæreevne og have nogle helt bestemte dun. De dyner koster bare kisten, og der står jeg altså af. Vega fik en babydyne fra Dyne Larsen til 150 kr, og hun var aldrig svedig, klam eller havde problemer med at ‘ånde’. Derudover brugte hun kun babydynen i 4-5 måneder, før hun skiftede til juniordyne – hvilket er en vi har arvet. Lillebror kommer ligeledes til at arve hendes babydyne, og det tror jeg ikke at han lider under.

– B-R-E-A-T-H-E. Jeg husker tydeligt, første gang jeg var ude med Vega alene. Hun lå i barnevognen, og jeg havde Louis gående i snor ved siden af. Følelsen af at jeg gik udenfor i offentligheden med MIN baby, var stor. Jeg følte mig sej og overskudsagtig. Jeg var mor! Pludselig begynder hun at græde helt hysterisk og ingen trøst hjælper. Louis bliver forvirret og løber rundt. Jeg bliver svedig og panikker lidt. Det var den mest ubehagelige situation at stå i, fordi de andre gange det var sket, havde jeg jo været hjemme i min trygge lille barselsbobbel, men nu stod jeg i offentligheden hvor alle kunne dømme mig. Vega ville selvfølgelig ikke stoppe med at græde, og jeg endte  med at kaste Louis op i barnevognen og sidde og amme Vega på en bænk, imens sveden piplede af mig. Ligeså snart hun var faldet til ro, skyndte jeg mig hjem i mine trygger rammer igen. I sådan en situation tror jeg virkelig man skal slå koldt vand i blodet og trække vejret. Det er fuldstændig normalt, at en lille baby græder, og folk omkring mig lagde sikkert ikke engang mærke til det. Men når man står og er helt nyudklækket mor, så er man så sårbar, og vil bare gerne have at alt skal køre helt smooth, i hvert fald når man står i sådan en situation. Babygråd er på det tidspunkt den største stressfaktor. Jeg kommer hundrede procent til at stå i sådan en situation igen, og sikkert endda med en to-årig der også skaber sig på samme tid, men jeg er sikker på, at jeg har meget mere overskud og ro på, end jeg havde den dag med Vega, fordi man lærer så meget af lige præcis de situationer hen af vejen. So BREATHE :)

– Alt i alt er min indstilling og mine forventninger skruet helt ned den her gang. Det kan altså virkelig anbefales at blive andengangs-gravid, der er så meget mere ro på, og det er virkelig betryggende. Jeg kan selvfølgelig kun forestille mig, at lillebror bliver helt ligesom Vega, selvom jeg godt ved at det sjældent sker. Men det er hvad jeg har at sammenligne med, og så må tiden jo vise om jeg får mig en  kæmpe overraskelse. Jeg glæder mig bare VILDT meget til at han kommer ud, det begynder virkelig at nærme sig nu. Lige meget hvad, kan vi kun få en bedre start end Vega havde, så jeg føler virkelig at jeg er klar :)

vegamus

 
   

2 kommentarer

  • emmakathrine

    God ide! Det kan virkelig også være farligt med alt det vuggeri :D

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

    Jeg har besluttet mig for at vugge mindre denne gang. Jeg vuggede nr. 1 hele tiden – og jeg ved ikke rigtig hvorfor. Han græd ikke. Tror bare jeg troede, at det var sådan man gjorde med en baby… :-) Han blev jo helt afhængig af det! Så skulle vi på vuggeafvænning – og det var bare ikke sjovt for nogen!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Hvad har du på hjerte?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Graviditetstræt søndag