Mit store puslespil: Hverdag og træning

En mere minimalistisk tankegang

img_0239At leve mere minimalistisk har længe vækket min interesse. Hele ideen om less is more, og at man kun har de brugbare og værdifulde ting, istedet for at proppe sit hjem og ikke mindst sit hoved med mange overflødige ting, tiltaler mig. Min mor siger, at jeg altid har haft et oprydder/sorterings-gen, og jeg kan også huske, at jeg elskede at sortere i mine ting, da jeg var yngre. Jeg får det faktisk virkelig rart, når jeg smider ting ud og organiserer. Jeg elsker (og hader lidt) af gå igang med oprydning af ting herhjemme, og jeg kan godt lide tanken om, at sortere, så man kun har det nødvendige.

Den mere minimalistiske levemåde (som jeg jo ikke lever helt endnu) gør også, at jeg reflekterer meget mere over, hvilke materielle ting jeg oprigtigt er glad for, og hvilke jeg faktisk har brug for. Det har jeg langt fra altid gjort, men det er først i mine senere år (åh, jeg lyder så vis) blevet noget, jeg har fokuseret mere og mere på. Hvorfor skal jeg have tre forskellige hårsprays, hvis jeg kun bruger én af dem, fordi den er meget bedre end de andre? Og hvorfor skal jeg proppe mit skab med tøj, som jeg kun beholder ‘hvis-nu-jeg-en-dag-skal-til-havefest-med-blomster-tema’ – you get the point… Jeg ved godt, hvorfor jeg har meget af alt, det er til alle de der ‘hvad-nu-hvis’ situationer. Men kommer de nogensinde? Ikke særlig ofte. Jeg har i hvert fald fem par sko, som jeg ikke har haft på i 1,5 år. Men jeg gemmer dem alligevel, fordi de er svære at skille sig af dem. Der bliver hurtigt knyttet minder og følelser til ting, og derfor får de i større og mindre grad affektionsværdi.

For mit eget vedkommende vil jeg virkelig gerne have en garderobe, hvor alt mere eller mindre kan mixes. Og det har jeg også sørget nogenlunde for, så min garderobe kun indeholder ting, som jeg synes klæder mig, og som kan matches på mange forskellige måder, så jeg ikke føler, at jeg altid har det samme tøj på. Jeg er slet, slet ikke i ‘mål’ endnu, men jeg er på vej. Det ville nemlig betyde, at jeg ikke behøvede at have halvt så mange ting, at jeg undgik tøjkriser, og at jeg måske kunne stræbe efter at købe få, lidt dyrere stykker tøj af ordentlig kvalitet, frem for mange ting af dårlig kvalitet og ringe holdbarhed.

Min største last i den her tankegang, er uden at blinke alt mit makeup. Jeg ved ikke, om jeg ville kunne sortere i det. Ærlig talt. Jeg elsker det, og jeg elsker at lege og fx kreere med vilde farver. Hvis jeg kun skulle beholde det jeg bruger til daglig, ville jeg smide så utrolig meget ud, som jeg oprigtigt er glad for. Så på lige det punkt ville jeg aldrig kunne sortere 100% ud. Men vi har vel alle sammen vores laster.

img_0240

Børnenes legetøj er også et glimrende eksempel. Jeg tror ikke, det forbedrer deres kreativitet og fantasi at have bunkevis af legetøj. Faktisk tror jeg det gør det modsatte.  Ofte ser jeg at de leger fem minutter med noget, og derefter leger fem minutter med noget andet. Der er alt for meget at vælge imellem, og det synes jeg kunne være interessant at eksperimentere lidt med. Fx ved at fjerne en del af legetøjet, og se om det bliver savnet. Vega har måske 20 bamser, hvis ikke mere, som alle er nede i en kurv. Men hvorfor har hun brug for 20 bamser, når hun kun sover med en? Selvfølgelig skal hun ikke af med alle sine bamser, men hvis man nu kunne skære det ned til 5-10 bamser, hun virkelig er glad for. Alt det legetøj kan forstyrre deres leg, og når de skal håndtere så mange ting dagligt i institutionen, er det garanteret kun en god ting, at komme hjem til et roligt værelse uden rod og ting stablet fra gulv til loft. Jeg siger slet ikke, at det skal skrabes fuldstændig, men jeg ved, at vi herhjemme godt kunne sortere ud i legetøjet, uden at børnene led under det.

Det er slet ikke fordi at jeg har taget den her livsstil helt ind under huden endnu, men det er noget, jeg gør mig mange tanker om og ligeså stille forsøger at implementere. Men det er svært(!), fordi vi er af den opfattelse, at jo mere man har, jo bedre. Men sådan behøver det langt fra at være.

Hvis nogle af jer har gjort jer samme tanker som mig og/eller selv lever mere eller mindre minimalistisk, så del endelig jeres erfaringer i kommentarfeltet. Det kunne være rigtig spændende at høre :) x

 
   

6 kommentarer

 • Louise

  Vi lever også meget efter om vi får brugt de ting vi har og jeg har meget stort oprydningsgen, så jeg smider meget tit ud, hvis jeg kan se vi har noget vi ikke bruger. Fx hænger jeg alt mit tøj på bøjler i skabet med front den ene vej, når jeg så har brugt noget må jeg hænge det modsatte vej. På den måde kan jeg efter et par måneder se at der er ting jeg aldrig får brugt og så ryger de ud/til genbrug/rødekors, you name it. På samme måde rydder jeg tit ud i ungernes legetøj, fjerner et par småting hver gang og så er der altid orden og ro på værelserne :)
  Vores piger har rigtig god opbevaring, så det ’skjuler’ meget legetøj på den måde. Folk kommenterer altid hvorfor de ikke har mere legetøj, men de har rigtig rigtig meget – vi ‘gemmer’ det bare på en måde hvor de selv kan tage det frem og selv har lært at rydde op :) det giver alle ro i sindet og er rart med et opryddet værelse når de fx skal sove eller kunne fordybe sig i en ting hvor gulvet skal i brug osv.
  Jeg er nok også lidt ekstrem, men bliver bare så glad i maven af et opryddet, rent og roligt hjem :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Du må se hendes videoer på YT, hun snakker rigtig meget om minimalisme også i forhold til en garderobe :) Hun er super inspirerende!

  https://www.youtube.com/watch?v=xmhSgtPLlt4

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Emma Kathrine! Jeg lever også efter en ret minimalistisk tankegang (hvilket betyder, at jeg har samme oprydnings- og organiseringstrang som dig). Jeg nyder, at have styr på min base: hvad end, det er min taske, køkkenet eller toiletskabet, og min garderobe er efter nogens mening næsten ikke eksisterende, men siden jeg er begyndt at praktisere en mere minimalistisk (og mindre materialistisk) livsstil, har jeg sjældent tøjkriser. Jeg vil virkelig anbefale dig at lytte til podcastet The Minimalist, som netop handler om alt det overstående. Det er super inspirerede, og hvert podcast indeholder fifs og tricks til, hvordan man kan skære ind til benet og sortere det unødvendige fra. Rigtig god aften <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Kathrine

   Ih tak for tip om podcast, det vil jeg helt sikkert høre. Tak og i lige måde <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Jeg har faktisk aldrig kommenteret her før, men dette indlæg refererede alligevel så meget til min egen måde at leve på, at jeg lige ville komme med et input;
  Jeg føler selv, at jeg lever minimalistisk. Jeg har en garderobe bestående af basistøj, som jeg mixer og matcher på forskellige måder. Ingen pangfarver, ingen mærkelige snit, ingen mønstre (udover sort/hvid striber). Jeg laver simpel mad. Nogle gange så simpelt, at det bare er monomeals, jeg spiser. Men det er så afstressende kun at have den ene madvare at bekymre sig om. Jeg ejer ikke rigtig nips, fordi det også stresser mit hoved. Selv mit mobilcover er i enkelte farver, fordi det beroligere mig virkelig. Så jeg kan kun anbefale minimalistisk livsstil!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Kathrine

   Hvis det er sådan du har det bedst og er gladest, så er det jo bare perfekt, at du har fundet ud af at leve sådan :) Det er dog ikke helt så ‘ekstremt’ jeg vil/kan leve, men jeg forstår helt sikkert godt, hvorfor du nyder det.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Hvad har du på hjerte?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mit store puslespil: Hverdag og træning