Uge 34: Endnu mere ro på

Indkøb til baby: Mine erfaringer

I er efterhånden mange, der har efterspurgt et indlæg om mit syn på hvad jeg ser som musthaves til min baby, hvad vi har købt denne gang og hvad vi havde i forvejen. Vi er alle forskellige, og dét der har fungeret for mig, fungerer måske ikke for dig. Men jeg håber, I kan finde noget inspiration anyway! Jeg vil så også sige, at jeg klart går ind for at købe brugt babyudstyr. Man sparer så mange penge, og folk er oftest ret gode til at passe på deres ting, så de er klar til at få en ny ejermand. Vi har, også denne gang, købt mange ting brugt.

Tøj og tekstiler

Jeg ville ønske, jeg havde mere at sige omkring tøj, men det har jeg ikke – udover punktet herunder. Nogle går meget op i kvaliteten, men for mit vedkommende giver det slet ikke mening, når børnene kun bruger tøjet i så få måneder ad gangen. Men som jeg også nævnte på Instagram, har jeg købt en del Marmar Copenhagen brugt, fordi kvaliteten bare er så god, og fordi det holder sig pænt vask efter vask. For man kan ikke komme udenom, at man får vasket en del tøj en del gange. Men derudover køber jeg alt  babytøj i highstreetbutikkerne eller brugt. Hvilket tøj der er nødvendigt til dit barn, afhænger af årstiden og barnet (sveder det nemt, eller har det svært ved at holde på varmen?), og er derfor meget svært at sætte ord på. Dog har jeg én ting, som, jeg synes, er et must:

Slå-om bodies
Sådan nogle helt nyfødte bebser er meget slappe, bløde og ikke super medgørlige, når de skal have tøj på. Derfor er slå om bodies g-e-n-i-a-l-e til de første måneder, hvis I spørger mig! Jeg plejer at åbne dem, lægge baby på dem, og derefter er der meget nemmere at putte deres små arme ind og forsigtigt lukke knapperne, frem for at skulle have en body over hovedet og armene drejet i en skør retning. Et eksempel kunne være denne, men stort set alle mærker laver bodystockings med slå-om enten i form af knapper eller bånd.

Pusletid

En vaskbar puslepude
Sørg for at få en puslepude med ordenligt betræk, som kan tages af og vaskes. Men også et betræk som har en overflade, der nemt kan tørres over med en våd klud. Det er så vigtigt, da den ellers kan blive rigtig ulækker – trods beskyttelse med en stofble, for der vil komme uheld.

Jeg har denne gang investeret i den lidt dyrere Matty pusplude fra Leander, som er lavet i hårdt skum og helt vildt nem at tørre af. Babys hoved er samtidig hævet, lidt grundet den er højere i toppen end i bunden. Jeg er vild med den og ikke mindst designet!

Mine favoritter ved puslebordet
Olivy
Jeg har talt om dette produkt mange gange, og det er bare genialt. Det er en creme/olie, som man putter på en vatrondel/klud og vasker babys numse med – dvs. man bruger ikke vand. Hvis de har lavet mere end at tisse, fjerner man selvfølgelig det med vand, men afslutter så med Olivy. Produktet forebygger rødme, irritation, tørhed og holder bleområdet dejlig blødt. Derudover fjerner det også dårlige lugte. Det kan købes på apoteket 🙂

Aderma Primalba
Hvis uheldet først er ude, hvilket det sker på et tidspunkt, så er den her creme den bedste på markedet. En rød, hudløs, knoppet numse skal have et lag af Primalba på – og efter få timer eller natten over er det helt væk. Den er SÅ god, og kan købes på apoteket.

Næsesuger
I know, det lyder klamt, og jeg har ofte fået spørgsmålet: ‘virker de overhovedet?’. Det synes vi, de gør! Hvis man har sådan en lille baby, der er blevet møgforkølet og bare græder fordi han eller hun ikke kan trække vejret ordenligt – så bliver man desperat. Sådan en næsesuger er smart, fordi man kan suge snottet ud, og så sidder der et filter som gør, at man selvfølgelig ikke får det op i munden. Jeg synes, man skal anskaffe sig sådan en, hvis uheldet nu er ude! Det er på ingen måde ulækkert eller uhygiejnisk.

Pusletaske
Personligt synes jeg, at en pusletaske er et must. Men jeg ved, at mange bare bruger en almindelig, rummelig taske og har forskellige små tasker/punge i. Grunden til jeg godt kan lide en ‘rigtig’ pusletaske, er pga. alle de små rum, som jeg har brugt rigtig meget til fx: bleer, vådservietter, håndsprit, skiftetøj, stofbleer, sutteflasker, sutter, en hue og jeg kunne blive ved. Til både Vega og Sylvester har jeg haft denne fra DAY, men nu har jeg forelsket mig i denne fra Cama Copenhagen. Jeg er helt vild med puslemadrassen i midten, og at man samtidig kan bruge rummene, som i en almindelig pusletaske, uden at skulle åbne tasken helt. Vi kommer ofte i hjem, hvor der ikke er nogen puslepude (selvfølgelig), og ender med at låne et håndklæde, eller hvis man fx er ude og køre langt, og skal skifte sit barn på de der hårde, plastik pusleborde på tankstationer – nej tak. Så der er sådan en med indbygget puslemadras genial, og jeg kan rigtig godt lide, at den er så tyk og rigtig madras-agtig. Har nogle af jer den?

Sovetid

Slyngevugge
Vi købte en slyngevugge til Vega tilbage i 2014, som vi var virkelig glade for. Jeg brugte den faktisk ikke særlig meget til Sylvester, men det havde egentlig mest noget at gøre med, at vi ikke havde et ordenligt sted at hænge den. Men jeg glæder mig til at tage den i brug denne gang! Slyngevuggen er svær, fordi man aner ikke om ens baby vil hade eller elske den. Det er en dyr fornøjelse, hvis man får den købt og ikke brugt, og derfor anbefaler jeg også alle at låne en og prøve den af, inden man selv investerer. Pt. er vores slyngevugge lånt ud til en kollega, som vist har meldt tilbage, at det ikke rigtig var et hit – og så var det jo godt, de ikke købte den. Personligt er jeg meget glad for den!

Hvilken seng?
Til Vega havde vi kun en junoseng, og så sov hun vist nok i liften til at starte med. Eller det gjorde hun egentlig ikke, for hun sov bare ved siden af mig, og så ammede jeg hende liggende i løbet af natten. Men det må man vist ikke mere, vel? Altså det med at sove med sit barn sådan.

Til Sylvester havde vi en flettet, lille, skøn vugge på hjul, som har været i Runes familie i mange, mange år. Den sov han I de første måneder, hvor den var sat helt klods op ad min side af sengen, og derefter kom han over i junosengen. Det helt samme skal lillebror.

Jeg tror ikke på, at der er nogle senge der er bedre end andre. Det handler om design og hvad man lige har plads til, jeg tror ærlig talt at baby er ret ligeglad. Dog findes der mange forskellige madrasser, og her tænker jeg helt klart, at man skal vælge en ordentlig en.

Transport

Barnevogn, kombivogn eller klapvogn?
Det her er virkelig en smagssag, men samtidig kan man jo ikke rigtig vide, hvad man allerbedst kan lide hvis der er ens første gang. Her må man bare prøve noget af. For lige at opsummere min personlige erfaring:

Med Vega havde jeg en kombivogn de første par måneder, som ikke fungerede – kan ikke huske hvorfor. Den var bare uhandy, men bestemt heller ikke en af de bedste på markedet. Så købte jeg en klapvogn, lagde ryggen ned og satte en lift, og senere voksipose, i. Det fungerede OK, men aldrig noget jeg blev vildt glad for. 

Med Sylvester købte vi en Emmaljunga Big Star Supreme med drejbare forhjul, som jeg elskede. Men da han begyndte i vuggestue og kun sov lure i den i weekenderne, synes jeg den var for dyr bare at have stående. Så vi solgte den og købte istedet en Baby Jogger City Elite, og så købte vi en altanbarnevogn til 100kr på dba. Den kombi var jeg ret glad for, da han sov lure i barnevognen når vi var hjemme, men at vi samtidig havde en virkelig god klapvogn, hvor han også sagtens kunne sove lange lure, når vi var ude. Vi havde den også med på ferie.

Til lillebror har jeg købt barnevognsdelen til City Eliten (den er både her og her på tilbud). Selv købte jeg den til 700 kr på Reshopper i fineste stand. Man fjerner bare klapvognsdelen og sætter barnevognsdelen på. Derudover er planen at vi igen køber en brugt, stor barnevogn han kan sove lure i herhjemme. Derudover skifter vi tilbage til den originale City Elite klapvogn med en voksipose i, når han ikke kan være i barnevognsdelen længere. Der passer vejret også med at en voksipose kan tages i brug.

Som I kan høre har jeg været igennem lidt af hvert, og det har været ganske fint! Jeg har fundet ud af hvad mit behov er, og er nu endt med sidstnævnte løsning denne gang, som jeg er rigtig tilfreds med. Så lige med hensyn til transportmiddel til din baby, så må man bare prøve sig frem og mærke efter!

Andet

Hvad skal baby sidde i?
Tilbage i 2014 fik vi Stokke Steps højstol – med alt hvad der hørte til. Babyindsats, skråstol og så videre. Hele sættet har vi brugt til både Vega og Sylvester, så det er faktisk det eneste jeg nogensinde har prøvet. Intet ondt at sige om højstolen, den fungerer upåklageligt, og babyerne sidder godt og solidt i den, da der er bløde hynder i, samt en sele man kan spænde. Det eneste minus, er at benene stikker meget ud – for at sikre, at baby ikke kan rokke med stolen. Men det resulterer i, at man falder over stolen ofte, eller slår sin stakkels tå ind i den 😉 Skråstolen  eller ‘bouncer’ som de kalder den, har jeg også været meget glad for. Den kan stilles på gulvet når man er i bad, men den kan også klikkes på selve højstolen, når baby er helt lille. Alt i alt et system, hvor der er tænkt på det hele og hvor alt passer sammen i praksis. Som sagt har jeg intet at sammenligne med, men jeg er sikker på, at der findes mange billigere alternativer, da det er en af de dyrere løsninger.

Hvad har jeres børn siddet I?

Amning
Jeg har altid brugt det samme ‘udstyr’ i forbindelse med amning: ammepude, engangs ammeindlæg, uld ammeindlæg og en brystpumpe. Min mælk har altid løbet meget, så hvis jeg kun havde uldindlæggene på, løb det igennem ALT mit tøj. Derfor har jeg engangsindlæg tættest på brystet, og så uldindlæg udenpå for at holde varmen på brystet. Man har stor chance for at få brystbetændelse i starten af amningen, så det er vigtigt at holde brysterne varme. Både engangs- og uldindlæg har jeg købt i Normal. En brystpumpe er langt fra et must, og jeg har ikke brugt min særlig meget. Den er desuden også en jeg har lånt af min stedsøster, og jeg tror ikke, at jeg selv ville bruge penge på den. Men jeg har brugt den de få gange jeg har skulle væk fra mit barn, hvor jeg stadig ammede. Dog tog Vega fx slet ikke flaske, så det kan måske tælles på én hånd, hvor mange gange jeg har brugt den.

Overvejelser og tanker
Hvis man skal købe alt babyudstyr fra nyt, kan det lynhurtigt koste 20-40.000 kr. Priserne er skruet helt i vejret, og det kan være svært at navigere rundt i, hvad der egentlig er værd at bruge penge på. Måske er jeg heller ikke den rette at spørge, da jeg er typen der køber stort set alt brugt – og har gjort det alle gangene. Men det er virkelig en smagssag, og for nogle er det bare et kæmpe must, at deres baby får det bedste af det bedste – og ikke mindst nyeste. Det er der absolut intet galt i, men det bare et ikke et behov jeg har. Fx har mine to, snart tre, børn alle sammen brugt den samme babydyne. Faktisk ved jeg ikke, hvor vi har den fra. Men den er helt sikkert brugt! Jeg hører om mange, der bruger 800-1000 kr på en babydyne, som de bruger i få måneder, inden de skal have en juniordyne, og det giver ingen mening for mig.

Hvad er nyt for mig denne gang?

Ny barnevogn
Som nævnt tidligere i indlægget, er vores barnevognssituation helt anderledes denne gang, men jeg har en god mavefornemmelse og glæder mig til at prøve det af!

Babynest
Efter at have fået jeres besyv på, hvorvidt en babynest er et must – er jeg endt med at købe en. I var uhyggeligt enige, og i og med vi ingen lift har denne gang, så giver det god mening med en nest. Jeg har købt denne fra Born Copenhagen (brugt, men i perfekt stand).

______________________

Jeg håber, at I nogle af jer kunne bruge min lille guide til et eller andet. Det er svært, at komme omkring det hele, og jeg kan også synes at det er svært at navigere rundt i her tredje gang! Det er intet at sige til, at man bliver ruineret. Hvis I ikke er så langt i processen, så synes jeg at denne huskeliste fra Parcellet er god. Men husk nu altid at man altid skal følge sin mavefornemmelse – man behøver ikke eje ALT. I skal være mere end velkomne til at skrive, hvis I har spørgsmål 🙂

4 kommentarer

 • Ditte

  Rigtig fin guide! Har du på et tidspunkt overvejet behovet for en søskende klapvogn og hvis ja hvorfor gik du fra det?
  Jeg er gravid med nr to (nr. 1 bliver snart tre) og har overvejet en søskende klapvogn (baby jogger mini gt double) så muligheden er der. Vi bruger vores klapvogn til vores søn rigtig meget – både på ture, indkøb og lure i weekenden så kan ikke forestille mig at enten jeg eller deres far ikke kan tage på tur med begge børn på samme mulighed uden at have mulighed for at putte dem eller at den store også kan komme op at sidde.
  Vi har i forvejen en barnevogn (også købt brugt 👍🏼) og en single klapvogn.
  Hvis double klapvognen bliver indkøbt overvejer jeg enten en Voksi til baby der kan fungere som en lift, en blød lift eller liften der passer til double vognen. Vil også lede efter det brugt 😊
  Mine fif kunne være en bedside crib der påspændes ens egen dobbelt seng. Så kan man forsigtigt skubbe barnet frem og tilbage før og efter amning og undgå at baby får det for varmt.
  En god formbar ammepude synes jeg også er pengene værd for at undgå smerter i arme og nakken.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Kathrine

   Ja, jeg havde overvejet det dengang de var helt små. Men jeg tror at Vega hurtigt fik en alder, hvor hun gerne ville gå. Vi boede jo ikke inde i byen, så det var begrænset hvor langt vi skulle gå, og når vi var ude kørte vi stort set altid. Jeg har i hvert fald ikke manglet den, men hvis man i forvejen bruger sin klapvogn meget, så synes jeg man skal gøre det! Min veninde har lige købt sådan en Buggaboo double, hun har en på to år og skal føde igen til juni.

   De er også smarte, de der bedside cribs! Grunden til vi ikke købte en til Sylvester, var fordi vi fik den vugge som er gået i arv i mange år, og det fungerede virkelig fint. Mht. ammepude, så har du helt ret! Jeg står stadig og valker imellem om jeg skal købe en ny, eller bare bruge den jeg har (som er helt standard). De er bare mange fine (og ergonimisk gode) på markedet nu!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Angående liggende amning og at have baby i sengen om natten, så er der delte meninger. Sundhedsstyrelsen anbefaler det ikke, men alle andre fagfolk, jeg har snakket med, synes det er det bedste, da baby har brug for at være tæt på mor. De anbefaler dog bare, at baby ikke ligger mellem mor og far, men på ydersiden af mor, evt. i en babynest og at baby ligger med egen dyne, for ikke at få det for varmt.
  Bare hvis du gerne vil sove med baby i sengen, så kan man altså sagtens det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Kathrine

   Okay, godt at høre, at det ikke er helt fyfy 😉 Det har jeg nemlig nydt rigtig meget de andre gange.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Uge 34: Endnu mere ro på